„Zmysły Sztuki” kluczem do zrozumienia sztuki dawnej

Wiele osób przechodzi przez sale muzealne zaledwie rzucając okiem na obrazy, rzeźby, zabytkowe przedmioty. Mijają obojętnie znakomite dzieło sztuki, bo nie wiedzą, co się za nim kryje. Nie zastanawiają się nad tym, co zainspirowało autora, co przeżywał, gdy tworzył, jakich użył środków i wreszcie, co chciał poprzez swoje dzieło przekazać.

Andrzej S. Grabowski, w ramach współpracy z Działem Edukacji Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, w listopadzie 2010 roku powołał do życia autorski projekt pod nazwą "Zmysły Sztuki", który realizował do 2016 roku.

Głównym celem spotkań artystyczno-edukacyjnych z cyklu "Zmysły Sztuki" było przybliżenie odbiorcom dzieła sztuki, prezentowanego w formie wystawy - prezentacji, jego twórców, źródeł inspiracji oraz procesu tworzenia.

Uczestnicy spotkań, które odbywały się w gościnnych progach Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, mieli możliwość nie tylko podziwiania sztuki współczesnej (wystawa prac w "Oficynie Kuchennej", dawnej Kuchni Pałacowej), ale przede wszystkim mogli porozmawiać z jej autorami, dowiedzieć się jak i gdzie artyści poszukują inspiracji oraz jak wygląda warsztat twórczy. Spotkania były platformą swobodnego przepływu myśli pomiędzy artystami i publicznością. Były moderowane przez kuratora projektu Andrzeja S. Grabowskiego, który również jest artystą.

Zaproszeni twórcy występowali parami. Jeden zawsze był przedstawicielem sztuk plastycznych lub wizualnych, a drugi reprezentował inne dziedziny twórczości, takie jak literatura, muzyka, taniec, śpiew, poezja, kulinaria. Odmienność ta stwarzała różne odniesienia i relacje, występujące w złożonym i czasami trudnym do wytłumaczenia akcie twórczym. Odpowiedzi artystów na pytania nurtujące uczestników spotkań, miały ułatwić odbieranie i zrozumienie sztuki, a także uwrażliwić ich wszystkie zmysły na przekaz artystyczny. Poznanie współczesnych dzieł, motywacji ich twórców oraz źródeł inspiracji, pomaga zrozumieć także minioną twórczość.
Wernisaże i spotkania z twórcami przebiegały w swobodnej atmosferze „Oficyny Kuchennej” przy oryginalnych dziełach sztuki cukierniczej, specjalnie zaprojektowanych przez artystów, biorących udział w danym spotkaniu. Było to jedyne miejsce na świecie, gdzie można było delektować się takim oryginalnym ciastkiem artystycznym, mającym wymyślony kształt, smak i nazwę.

Mamy nadzieję, że po zapoznaniu się z informacjami o artystach oraz relacjami ze spotkań z cyklu „Zmysły Sztuki” zamieszczonymi na blogu, wizyty w muzeach staną się dla Państwa pretekstem do głębszego obcowania ze sztuką.

Zatrzymajmy się więc, popatrzmy dłużej, pomyślmy o naszych odczuciach, o historii, którą przekazuje dzieło sztuki, o symbolach i treści, jaką skrywaja. Wyobraźmy sobie źródło inspiracji, impuls, który popchnął artystę do tworzenia. Poddajmy się emocjom. Chłońmy sztukę wszystkimi zmysłami.

Zapraszamy także na Facebook'ową stronę Zmysłów Sztuki, gdzie zamieszamy informacje o spotkaniach, jak również o innych wydarzeniach artystycznych.