Kursy malarstwa i rysunku

Andrzej S. Grabowski, we współpracy z Działem Edukacji Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, w latach 2012 - 2017 roku prowadził zajęcia warsztatowe z zakresu malarstwa i rysunku w ramach autorskiego projektu pod nazwą "Królewska Akademia Sztuki". Wielu adeptów kończących warsztaty dostało się na wyższe uczelnie artystyczne.

W związku z zakończeniem z końcem 2017 roku współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie postanowiliśmy dokonać małej rewolucji, a właściwie ewolucji. "Królewska Akademia Sztuki" staje się od 2018 roku "Academia andART". Kursy malarstwa i rysunku będą prowadzone tak samo jak dotychczas, czyli w ramach działań Fundacji andART, z całą "królewską" historią w tle oraz z dobrze Wam znanym prowadzącym - Andrzejem S. Grabowskim (twórcą “Królewskiej Akademii Sztuki”) i jego autorskim programem, ale będziemy spotykać się w innym miejscu.

Do każdego uczestnika kursu prowadzący Andrzej S. Grabowski podchodzi indywidualnie, dbając o rozwój osobowości artystycznej i gwarantując postępy w pogłębianiu wiedzy oraz umiejętności. W ramach kursu przerabianych jest kilkadziesiąt tematów, takich jak np.: perspektywa, przestrzeń, światłocień, studium postaci, architektury, natury czy też pobudzanie wyobraźni. Uczestnicy kursu dostają dodatkowo prace domowe z zakresu rysunku, które następnie są indywidualnie omawiane. Aby uczestnik kursu miał pełną możliwość korzystania z korekt instruktora, zapewniamy małe grupy od 7 do 10 osób. Kursy, są otwarte dla wszystkich, którzy mieli skończone 15 lat.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć i przeczytania krótkiej relacji z edycji, które dotychczas się odbyły na terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie w oparciu o Pawilon Rzeźby oraz w Ogrodach i Parku Pałacowym.

Zapraszamy na Facebook'ową stronę Academia andART, gdzie zamieszamy informacje o spotkaniach, jak również o innych wydarzeniach artystycznych.