Fundacja andART prowadzi działalność artystyczno-edukacyjną głównie w zakresie wspierania, promocji i osiągania świadomości artystycznej ludzi twórczych we wszystkich możliwych dziedzinach artystycznych.

Najważniejsze projekty realizowane przez Fundację andART to:

• cykl spotkań "Zmysły Sztuki" oraz filmów "Zmysły Sztuki Dawniej i Dziś",
  • otwarte plenery malarskie "Malować każdy może",
  • kursy malarstwa i rysunku w ramach Królewskiej Akademii Sztuki,
  • warsztaty artystyczne"Radość Tworzenia",
  • plenery malarskie,
  • indywidualne kursy przygotowawcze na wyższe uczelnie artystyczne.

Kursy malarstwa i rysunku

Andrzej S. Grabowski, we współpracy z Działem Edukacji Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, w latach 2012 - 2017 roku prowadził zajęcia warsztatowe z zakresu malarstwa i rysunku w ramach autorskiego projektu pod nazwą "Królewska Akademia Sztuki". Wielu adeptów kończących warsztaty dostało się na wyższe uczelnie artystyczne.

W związku z zakończeniem z końcem 2017 roku współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie postanowiliśmy dokonać małej rewolucji, a właściwie ewolucji. "Królewska Akademia Sztuki" staje się od 2018 roku "Academia andART". Kursy malarstwa i rysunku będą prowadzone tak samo jak dotychczas, czyli w ramach działań Fundacji andART, z całą "królewską" historią w tle oraz z dobrze Wam znanym prowadzącym - Andrzejem S. Grabowskim (twórcą “Królewskiej Akademii Sztuki”) i jego autorskim programem, ale będziemy spotykać się w innym miejscu.

„Zmysły Sztuki” kluczem do zrozumienia sztuki dawnej

Wiele osób przechodzi przez sale muzealne zaledwie rzucając okiem na obrazy, rzeźby, zabytkowe przedmioty. Mijają obojętnie znakomite dzieło sztuki, bo nie wiedzą, co się za nim kryje. Nie zastanawiają się nad tym, co zainspirowało autora, co przeżywał, gdy tworzył, jakich użył środków i wreszcie, co chciał poprzez swoje dzieło przekazać.

Andrzej S. Grabowski, w ramach współpracy z Działem Edukacji Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, w listopadzie 2010 roku powołał do życia autorski projekt pod nazwą "Zmysły Sztuki", który realizował do 2016 roku.

Głównym celem spotkań artystyczno-edukacyjnych z cyklu "Zmysły Sztuki" było przybliżenie odbiorcom dzieła sztuki, prezentowanego w formie wystawy - prezentacji, jego twórców, źródeł inspiracji oraz procesu tworzenia.

„Zmysły Sztuki” kluczem do zrozumienia sztuki dawnej

Ponieważ spotkania z cyklu "Zmysły Sztuki" oraz blog im poświęcony cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, narodził się pomysł rozbudowania „Zmysłów Sztuki” o platformę medialną, aby szersza publiczność miała możliwość poznania sztuki dawnej i współczesnej.

Andrzej S. Grabowski, twórca i kurator cyklu spotkań „Zmysły Sztuki”, jest pomysłodawcą i reżyserem serii filmów edukacyjno-artystycznych „Zmysły Sztuki Dawniej i Dziś”, których producentem jest Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Fundacja andART w latach 2016-2017 realizowała w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie cykl warsztatów artystycznych „Radość tworzenia” - autorski program artystyczno-edukacyjny artysty malarza Andrzeja S. Grabowskiego (twórcy spotkań „Zmysły Sztuki”).