artysta plastyk, scenograf, fotografik, kurator

Absolwent Państwowego Liceum Technik Plastycznych w Tarnowie, następnie Wydziału Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie w pracowni prof. Jonasza Sterna, a także Podyplomowego Studium Scenografii ASP w Krakowie, wydziały Malarstwo i Scenografia, oraz Hunter College, Graphic Design & Photography, NY, USA.

Zmysł artystyczny i zamiłowanie do sztuki wyniósł z domu rodzinnego. Jego ojciec, Julian Grabowski, nie tylko był znakomitym artystą malarzem, ale także wybitnym pedagogiem (http://bit.ly/Julian_Grabowski), po którym syn odziedziczył doskonałe podejście do młodych twórczych ludzi.

Poza prowadzeniem własnej działalności twórczej, organizowaniem plenerów malarskich, kreowaniem programów edukacyjnych czy realizowaniem happeningów, od wielu lat opiekuje się uzdolnioną plastycznie młodzieżą, która realizuje swoje marzenia, niejednokrotnie borykając się z trudnymi warunkami materialnymi.

Prowadzi m.in. wakacyjne warsztaty „Malować każdy może” oraz „Radość Tworzenia”, w których pomagają mu studenci wielu Akademii Sztuk Pięknych z Polski. Był także pomysłodawcą i kuratorem międzynarodowych warsztatów malarskich „Droga zapisu” dla studentów ASP z Polski oraz innych krajów europejskich. Przygotował scenariusze oraz reżyserował happeningi, które realizował wraz z młodzieżą na „Przystankach PaT” - ogólnopolskiej akcji profilaktycznej, organizowanej przez Zespół Promocji Bezpieczeństwa Publicznego Gabinetu Komendanta Głównego Policji od 2006 roku z myślą o wszystkich, którzy przez sztukę chcą przeciwdziałać zjawiskom patologii społecznej.

Jest pomysłodawcą i twórcą „Królewskiej Akademii Sztuki”, działającej w latach 2012-2017 w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, która od 2018 roku zmieniła się w "Academia andART". Jest to otwarta platforma edukacyjna dla wszystkich mających potrzebę rysowania i malowania.

W latach 2011-2016, w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, jako twórca i kurator, prowadził cykl spotkań artystyczno-edukacyjnych „Zmysły Sztuki” (http://zmyslysztuki.blogspot.com). Uczestnicy spotkań, które odbywały się w gościnnych progach Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, dowiadywali się jak i gdzie artyści poszukują inspiracji oraz jak wygląda warsztat twórczy. Spotkania były platformą swobodnego przepływu myśli pomiędzy artystami i publicznością. Wernisaże i spotkania z twórcami przebiegały w swobodnej atmosferze "Oficyny Kuchennej" przy oryginalnych dziełach sztuki cukierniczej, specjalnie zaprojektowanych przez artystów, biorących udział w danym spotkaniu. Ponieważ spotkania oraz blog im poświęcony cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, narodził się pomysł rozbudowania „Zmysłów Sztuki” o platformę medialną, aby szersza publiczność miała możliwość poznania sztuki dawnej i współczesnej.

Jest także pomysłodawcą i reżyserem serii filmów edukacyjno-artystycznych „Zmysły Sztuki Dawniej i Dziś”. Motywem przewodnim każdego odcinka jest wybrane dzieło sztuki z kolekcji Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie - obraz, rzeźba, tkanina, grafika, mebel, szkło, porcelana, broń, kostium czy dzieło literackie. Stanowi ono pretekst do rozmowy ze współczesnym artystą na temat warsztatu, inspiracji, potrzeby tworzenia oraz odniesień i analogii do sztuki dawnej i do tego wybranego dzieła z kolekcji wilanowskiej. Do udziału w filmie i rozmowy z Andrzejem S. Grabowskim zapraszane są osoby, które tworzą w duchu wybranego dzieła z kolekcji wilanowskiej. Filmy, których producentem jest Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, dostępne są w polskiej i angielskiej wersji językowej na stronie internetowej Muzeum w Przestrzeni Edukacyjnej http://wilanow>palac.pl/zmysly_sztuki_5.html.

Na terenie parku Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie zrealizował cykl filmów edukacyjnych przybliżających techniki malarskie, dla Instytutu Adama Mickiewicza dla portalu kulturaviva.pl.

O innych dokonaniach artystycznych można przeczytać na:  http://grabowski-art.com.

W Fundacji pełni funkcję Wiceprezesa Zarządu.